top of page

Veelgestelde vragen krijgen hier een antwoord

Hoeveel foto’s worden er gemaakt?

Het aantal foto’s varieert van een 10-tal voor een interieur tot een 30-tal voor een volledige woning binnen en buiten. Uiteraard hangt dit samen met de omvang van de woning en de afgesproken tijd. 

Hoe spreek je af met de bewoners?

U neemt vooraf contact op met uw klant waar de foto’s worden genomen en vraagt toestemming. Nadien neem ik contact met hem/haar op om een concreet moment af te spreken.

Wanneer worden de foto’s genomen?

Bijna ieder moment is het mogelijk om te fotograferen. Sommige momenten en weertypes zijn meer geschikt voor buitenopnames. Daar wordt rekening mee gehouden bij de voorbereiding. Ook op zaterdag kan er gefotografeerd worden.

Hoe lang duurt een fotosessie?

Dit hangt uiteraard af van de opdracht. Door de band genomen duurt een binnenopname van een doorsnee living en keuken anderhalf uur. Indien daar ruimtes bij komen zoals badkamer, slaapkamers, bureau,... kan dit 2 tot 3 uur zijn. Buitenopnames van een woning met 4 gevels en een tuin duurt ongeveer 2 uur. 

Is het weer van belang?

Voor binnenopnames meestal niet. Voor buitenopnames mag het niet regenen. Sommige weertypes zijn meer of minder geschikt. Mist kan een probleem zijn. Een zonnige, licht bewolkte hemel is meest geschikt.

 

Hoe lang duurt het voor de foto’s klaar zijn?

De foto’s worden gewoonlijk binnen de week geleverd.

Moet/mag ik als opdrachtgever zelf aanwezig zijn bij de opnames?

Dit is zeker geen must, maar kan soms een meerwaarde zijn. 

 

Hoe wordt de prijs berekend?

Naargelang de opdracht kan gewerkt worden met een uurtarief, een tarief per foto of per project. De prijs kan variëren afhankelijk van het soort opdracht.

 

Wat is inbegrepen in de prijs en wat niet?

Ik lever een afgewerkt digitaal bestand af. Een basis nabewerking is dus inbegrepen. Niet inbegrepen zijn extra's zoals: styling, decoratie, afdrukken, nabewerking onder de vorm van doorgedreven beeldmanipulatie, extra licenties voor onderaannemers, ... 

 

Mag ik nadien met de foto’s doen wat ik wil?

U krijgt een licentie met onbeperkt gebruiksrecht op de foto’s. Dit betekent dat u zowat alles mag doen met de foto’s wat u wil zolang dit voor eigen gebruik is. Het ter beschikking stellen aan anderen - al dan niet tegen betaling - is niet toegestaan. Het auteursrecht blijft bij mij als fotograaf en kan dienen voor mijn eigen portfolio, fotowedstrijd, ...

 

Mijn onderaannemer wil ook een kopie van de foto’s, kan dat?

De genoemde prijzen gelden voor één licentie voor de opdrachtgever. Een tweede licentie kan aangeboden worden aan 50 % van de oorspronkelijke prijs. Dit dient in overleg te gebeuren.

 

Krijgen de bewoners ook een kopie van de foto’s?

Dat is voor particulieren gewoonlijk geen probleem zolang dit in overleg gebeurt.

 

Hoe worden de foto’s geleverd?

Ik bezorg de bestanden in digitale vorm. Gewoonlijk is dit een jpg-bestand van 300 dpi wat kan afgedrukt worden op minimaal een A4-formaat. Hiervan kan afgeweken worden in overleg.

Kan ik nadien nog prints bestellen?

Dat kan indien ik nog over de digitale bestanden beschik. Een aantal foto’s wordt na verloop van tijd namelijk gewist.

bottom of page